wigs.jpg

2nd HAND WIGS

i vår butik på Tulegatan 9 i Sundbyberg hittar du Stockholms enda second hand för peruker. Här kan du prova och köpa använda peruker i gott skick. Vi har peruker i äkta hår och syntet, lace front wigs med naturlig hårlinje, fashion wigs, peruker för drag queens och produkter för perukvård. Alla peruker i vårt sortiment presenteras här på sidan och kan beställas hem.

Vill du sälja din peruk i gott skick? Kom in med den och lämna in den till försäljning.

Vi tar hand om allt. fotograferar den, presenterar den här på sidan och säljer den åt dig. Du behåller en större del av priset efter moms och skatteavdrag. Vill du sälja en peruk, kontakta oss först innan du kommer in med den.

Vår butik har normalt öppet måndag-fredag 11-19 och lördag 11-18. Välkommen in.

HUMAN HAIR WIGS

LACE FRONT WIGS

FASHION WIGS

COSPLAY & MASKERAD

PERUKVÅRD

DENNA SIDA ÄR UNDER UPPBYGGNAD

Därför kan du inte se några peruker online just nu. Vi jobbar på med sidan och lanserar wigshoppen online inom kort.

Så länge är du välkommen till vår butik i Sundbyberg för att prova och välja bland våra second hand wigs,

PERUKVÅRD

En peruk (wig) håller länge och ser bra ut om man vårdar den rätt. Här har vi samlat några tips och råd om hur du sköter din peruk på bästa sätt. Och sättet beror på vad din peruk är gjord av.

HUMAN HAIR & HUMAN HAIR BLEND

Human hair wigs är peruker gjorda av äkta hår. Human hair blend är en wig som består av både äkta hår och syntethår. Blend wigs är svårast att sköta då syntet och äkta hår beter sig olika. Peruker med äkta hår behandlas i stort sett som vanligt hår.

SYNTETISKA FIBRER

Det allra vanligaste är att peruker är gjorda av syntetmaterial vars kvalitet är mycket skiftande. Vi klassar dessa i tre kategorier: Lace front wigs, fashion wigs och cosplay wigs. Det allra bästa syntetmaterialet heter Kanubia. Peruker av Kanubia ser ut som äkta hår och känns precis som ett vanligt hår. De tål styling med värme och återhämtar sig bra från exempelvis ett regn. Nackdelen med Kanubia är dess korta livslängd innan fibrerna blir torra och mindre snygga. Det näst bästa materialet heter Kanekalon, som känns och  ser ut som äkta hår och anses därför vara ett av de bästa perukfibrer. Nackdelarna med Kanekalon är, att det inte tål hög värme och vid användning av stylingprodukter förkortas fibrernas livslängd avsevärt. Toyokalon är en billigare form av Kanekalon och har samma nackdelar. Toyokalon kan inte alls stylas med värme och användning av stylingprodukter är inte rekommenderat alls. Sedan finns det en salig blandning av andra fibrer som kan ha olika egenskaper. Vissa brands har egna namn för sin a fibrer, men de flesta har Kanekalon som utgångsmodell. Syntetiska peruker sköts inte som vanligt hår.

TVÄTT

En peruk ska tvättas när den är smutsig. Överdrivet tvättande sliter på peruken. Att inte tvätta peruken tillräckligt ofta gör den stel, onaturlig och ful.

Vid tvätt av äkta hår använder man ett vanligt shampo och balsam av hög kvalitet.

Vid tvätt av syntetmaterial kan man använda speciell perukshampo och perukbalsam. Dessa är dock ofta dyra och kan ersättas med billigare alternativ. Som shampo kan du använda flytande color tvättmedel eller några skedar bikarbonat. Som balsam fungerar sköljmedel mycket bra.

Tvätta inte din wig under rinnande vatten utan gör det i en skål. Fyll den med ljummet vatten om du tvättar äkta hår eller ganska kallt vatten (max 30 grader) om du tvättar syntet. Häll i tvättmedlet eller lös upp bikarbonatet och lägg din peruk sedan i vattnet. Låt en syntetwig ligga dränkt i vatten en halvtimme. Lyft sedan wigen upp och ner från vattnet för att lösa upp smuts. Lämna wigen i vattnet ytterligare en timme och upprepa lyften innan du du tar den ut från vattnet.

 

Skölj wigen i en ny skål med rent vatten (kallt för syntet, ljummet för äkta hår).  Förbered sedan en skål med iskallt vatten och sköljmedel för syntethår. På äkta hår kan du

WIGVARD01.jpeg

applicera balsamet direkt i håret. Äkta hår kan sköljas av efter 10 minuters verkningstid. Syntetperukerna ska ligga i det iskalla vattnet med sköljmedel 30-60 minuter. Skölj sedan i rent vatten 1-2 gånger på samma sätt som du tvättade håret.

Ställ peruken sedan på en perukstock eller dylikt och låt den dropptorka helt innan du rör den mer. Först efter att wigen är helt torr kan du borsta och börja styla den.

BORSTANDE

Peruker kammas eller borstas från topparna först innan man rör sig mot roten, men självklart i en vanligt riktning. Att borsta en peruk från rötterna och utåt gör att borsten eller kammen tar upp knutar och drar ut strån ur din peruk. Så börja med topparna och borsta i små sektioner för att undvika att dra i håret, flytta upp håret när du är klar med en sektion.

Vanliga hårborstar kan vara för hårda mot en peruk eftersom de kan sträcka ut och dra ut perukhåren istället för att försiktigt trassla av dem. Därför ska du använda en borste eller kam avsedd för peruker. Dessa finns billigt att beställa bl.a på diverse kinasajter. Det finns borstar för äkta peruker och syntetiska peruker. För krulligt hår kan det räcka att borsta med fingrarna.

wigvard02.jpg

Har du en perukstock använd den. Korta peruker kan med fördel borstas när de sitter på huvudet. Du kan använda en detangeling spray som gör borstningen lättare och ofta innehåller vårdande ämnen. Dessa sprayer är olika för äkta och syntethår. Överdriv inte med mängden spray då den kan göra håret tungt och få det att se flottig ut.

Oavsett om du använder din peruk eller inte är det viktigt att borsta den jämna mellanrum om du vill hålla den i fint skick.

STYLING OCH FÖNING

Styling med värme sliter alltid på håret oavsett vilken typ av peruk man har. Äkta hår tål alltid styling med värme utan att skadas (mer än på sikt), men syntetiska peruker kan inte alltid stylas med värme. Om peruken tål styling med värme står oftast i anvisningarna. Har du köpt en begagnad peruk, finns dessa dock inte ofta med. I dessa fall får du testa värme på en liten sektion exempelvis i nacken.

Generellt rekommenderas det inte att föna peruker alls. Äkta hår kan ändå fönas, men då är det viktigt att använda värmeskyddande spray för att inte skada håret eller göra det livlöst och torrt. Föna inte syntetperuker alls.

WIGVARD03.webp

Lock- eller plattång kan användas på äkta hår och vissa syntethår. Syntet tål dock inte lika hög värme som äkta hår. Om du ska locka håret, använd hellre värmespolar som är mycket mer skonsamma mot håret än heta tänger. I stylingen ska man alltid vara sparsam med all behandling som kan slita på håret.

STYLING PRODUKTER

Även om det är nödvändigt så gillar inte peruker stylingprodukter. Därför ska du minimera mängden i alla lägen. Också, att tvätta bort produkterna är viktigt, speciellt om wigen ska stå ett tag innan nästa användning. Annars blir slitaget ännu större än vid frekvent bruk.

Vid styling av äkta hår gäller vanliga styling produkter och regler. Syntethår är lite trixigare, men följer du dessa råd minimerar du slitaget.

HÅRSPRAY är kanske den vanligaste stylingprodukten. Använd en spray som antingen är speciellt framtagen för peruker eller var noga med att välja en spray som är helt vattenlöslig. Att välja rätt spray förlänger livslängden på din peruk. Det allra bästa är att använda en som är speciellt framtagen för att fungera med syntetiska hårfibrer, eftersom kemikalierna i vanliga hårsprayer lätt kan bryta ner syntetmaterialet. Jon Renau, Revlon och Wella har speciella sprayer för syntetperuker. Sök på nätet.

Syntethår tål i varierande grad andra produkter som mousse eller gel. Vax 

WIGVARD04.webp

funkar inte alls med syntetiskt hår. Alla produkter du väljer ska vara vattenlösliga, det är en huvudregel nummer ett. Sedan är det alltid bäst att försöka klara sig utan eller med en liten mängd, vilken produkt det än gäller. Glöm inte att styling gör håret alltid stelare och mindre naturligt. Det är väldigt konstigt om ditt hår inte rör sig alls ens när det blåser friskt...

FÖRVARING & RESANDE

Peruker bör förvaras borta från direkt solljus, värme och damm. Det är också smart att hålla din wig ifrån husdjur och nyfikna barn. 

När du ska förvara din wig längre än ett par dagar, ska du först vika den på mitten från öra till öra. Detta fungerar bäst när peruken är kort eller medellång. Om peruken är för kort för att vikas och inte är stylad, kan du vända den ut och in istället. Om peruken är lång och rak, kan fläta ändarna i några sektioner. Detta förhindrar att de långa fibrerna trasslar ihop sig under förvaringen.  Placera gärna ett hårnät över peruken. Detta är särskilt viktigt om du förvarar en syntetisk peruk som inte är värmebeständig. Om en syntetisk peruk som inte tål värme tappar sin stil, kommer det att bli svårt att styla den.

Lägg wigen sedan i en plastlåda eller -påse. Det förhindrar fibrerna att torka ut.

wigvard05.jfif

Om du ska på semester och behöver resa med din peruk bör den förvaras i en stadig behållare som förhindrar att den av misstag plattas till eller trycks ihop. Om du är en frekvent resenär kan det löna sig att investera i en anpassad peruklåda eller en perukresväska, som på bilden.

VI HJÄLPER DIG

Vad en begagnad peruk utan anvisningar tål och hur den beter sig är förstås oförutsägbart. Men vi på Mika Marin Stockholm Second Hand Wigs hjälper våra kunder efter bästa förmåga. Du får med dig skötselråd och stöter du på problem som du inte verkar kunna lösa på egen hand, kan du alltid kontakta oss så försöker vi komma på en lösning tillsammans. Du kan nå oss via vårt kontaktformulär eller så kan du svänga förbi salongen i Sundbyberg. (Vi besvarar inte sms och samtalen blir inte alltid besvarade p.g.a bokningar.)


Lycka till med din "nya" peruk!